Cloud

Voeding op de BSO

Img

Jong geleerd, oud gedaan.

Voeding voor de kinderen op onze BSO

Voeding is een onderdeel van ons pedagogisch beleid.

Het lichaam van een kind ontwikkeld in de jeugdjaren erg snel, daarom vinden wij het belangrijk om de kinderen aan te leren, dat ze gezonde voeding moeten eten.

De voeding die wij de kinderen voorschotelen is divers en bevat alle voedingstoffen die zij binnen moeten krijgen.

Gezonde voeding is meer dan alleen eten en drinken. Onder gezonde voeding verstaan wij het serveren van van voedingsmiddelen die niet bewerkt zijn, geen toegevoegde suikers in zitten, zonder schadelijke conserveringsmiddelen en verzadigde vetten.

Is er dan helemaal geen ruimte voor een koekje of en snoepje, natuurlijk wel, het zijn kinderen en daar houden wij vanzelf sprekend rekening mee. Het is niet bedoeling dat kinderen snoepjes van huis meenemen.

De kinderen gezonde eet structuur aanleren

Eten en drinken op de buitenschoolse opvang

Op de BSO eten we een boterham, maar er worden ook elke dag verse warme gerechten gekookt.We eten met zijn allen op afgesproken momenten. Zo proberen we een structuur in de eetgewoonten van de kinderen te brengen. Wij eten in de groep aan tafel en de pedagogische medewerkers zitten net als de kinderen aan tafel om het goede voorbeeld te geven. Het dekken van de tafel en het opruimen, doen we gezamenlijk.

Fruit-eten-op-de-BSO

Fruit

Groente-eten-op-de-bso

Groente

Granen en vezelrijk eten op de BSO

Granen

Kookprogramma-op-de-bso

Kookprogramma voor de kinderen

Eten moet worden gemaakt en om de kinderen op een speelse manier hiermee kennis te laten maken hebben wij een kookprogramma op de BSO, zodat ze zelfs kunnen koken.

Het kook programma is de ene week op dinsdag en de andere week op vrijdag, om en om zodat de meeste kinderen wel gezellig kunnen mee koken en iedereen de mogelijkheid krijgt.

Afwijkend voedsel in verband met allergieën of medicatie.

Het kan helaas voorkomen dat kinderen een afwijkende eten moeten voorgeschoteld krijgen in verband met allergieën of medicatie.  In dat geval worden wij hier graag van op de hoogte gesteld . Zo kunnen wij hier rekening mee houden. Uw kind kan dan zijn eigen voeding mee meenemen naar de kinderopvang.

Wel willen wij u erop attenderen dat wanneer u voeding meebrengt, dit geen bederfelijke voedingsmiddelen mogen zijn, die langer dan 30 minuten buiten de koelkast zijn geweest. Tevens vragen wij u vriendelijk de voeding te voorzien van de naam van uw kind. Indien het gaat om zelfbereide voeding, vragen wij u een datum te vermelden waarop u de maaltijd heeft bereid.

Qua medicatie hebben wij een protocol, dat u kunt terugvinden op onze pagina over ziektebeelden.

Traktaties-op-de-bso 2

Traktaties op de BSO

Wanneer er iets te vieren valt of bij een afscheid, dan hoort daar vaak een traktatie bij.

Wij adviseren dan om gezonde tracties met de kinderen mee te geven, zoals: verpakt fruit, rozijnen of popcorn. Het moet toch een traktatie blijven.

Algemene aandachtspunten

Wij vragen u rekening te houden met onze regels met betrekking tot gezondheid en hygiëne binnen de kinderopvang. Mochten er suggesties of vragen zijn dan horen wij dit graag.